back to top
Sobota, 26 dubna, 2025
magazin

Ako uvariť marmeládu bez chémie: Zdravé a chutné recepty pre začiatočníkov

V dnešnej dobe, kedy sa v potravinách nachádza množstvo konzervantov a umelých prísad, sa mnoho ľudí snaží o zdravší životný štýl a hľadá alternatívy k priemyselne spracovaným potravinám. Jednou z takýchto alternatív je aj domáca marmeláda bez chémie.

Výroba domácej marmelády bez chémie nie je zložitá a zvládne ju aj začínajúci kuchár. Stačí si vybrať vhodné ovocie, cukor a pektín a dodržiavať jednoduchý postup. V tomto článku vám ponúkneme zdravé a chutné recepty na marmeládu bez chémie, ktoré zvládne aj ten najmenej skúsený kuchár.

1. Jahodová marmeláda bez chémie

Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na výrobu marmelády. Sú bohaté na vitamín C a iné zdravé látky. Na výrobu jahodovej marmelády bez chémie budete potrebovať:

  • 1 kg jahôd
  • 500 g cukru
  • 1 balíček pektínu 1:1

Postup:

  1. Jahody umyjeme a zbavíme stopiek.
  2. V hrnci rozmixujeme jahody na pyré.
  3. Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
  4. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 5 minút.
  5. Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
  6. Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.

2. Marhuľová marmeláda bez chémie

Marhule sú ďalším skvelým ovocím na výrobu marmelády. Majú sladkú a lahodnú chuť, ktorá sa výborne hodí k rôznym jedlám. Na výrobu marhuľovej marmelády bez chémie budete potrebovať:

  • 1 kg marhúľ
  • 400 g cukru
  • 1 balíček pektínu 1:1

Postup:

  1. Marhule umyjeme, rozkrojíme na polovicu a odkôstkujeme.
  2. Marhule nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca.
  3. Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
  4. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 10 minút.
  5. Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
  6. Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.

3. Broskyňová marmeláda bez chémie

Broskyne sú šťavnaté a sladké ovocie, z ktorého sa dá uvariť lahodná marmeláda. Na výrobu broskyňovej marmelády bez chémie budete potrebovať:

  • 1 kg broskýň
  • 350 g cukru
  • 1 balíček pektínu 1:1

Postup:

  1. Broskyne umyjeme, rozkrojíme na polovicu a odkôstkujeme.
  2. Broskyne nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca.
  3. Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
  4. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 5 minút.
  5. Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
  6. Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.

Doporučujeme

Další články autora