V dnešnej dobe, kedy sa v potravinách nachádza množstvo konzervantov a umelých prísad, sa mnoho ľudí snaží o zdravší životný štýl a hľadá alternatívy k priemyselne spracovaným potravinám. Jednou z takýchto alternatív je aj domáca marmeláda bez chémie.
Výroba domácej marmelády bez chémie nie je zložitá a zvládne ju aj začínajúci kuchár. Stačí si vybrať vhodné ovocie, cukor a pektín a dodržiavať jednoduchý postup. V tomto článku vám ponúkneme zdravé a chutné recepty na marmeládu bez chémie, ktoré zvládne aj ten najmenej skúsený kuchár.
1. Jahodová marmeláda bez chémie
Jahody sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na výrobu marmelády. Sú bohaté na vitamín C a iné zdravé látky. Na výrobu jahodovej marmelády bez chémie budete potrebovať:
- 1 kg jahôd
- 500 g cukru
- 1 balíček pektínu 1:1
Postup:
- Jahody umyjeme a zbavíme stopiek.
- V hrnci rozmixujeme jahody na pyré.
- Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
- Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 5 minút.
- Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
- Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.
2. Marhuľová marmeláda bez chémie
Marhule sú ďalším skvelým ovocím na výrobu marmelády. Majú sladkú a lahodnú chuť, ktorá sa výborne hodí k rôznym jedlám. Na výrobu marhuľovej marmelády bez chémie budete potrebovať:
- 1 kg marhúľ
- 400 g cukru
- 1 balíček pektínu 1:1
Postup:
- Marhule umyjeme, rozkrojíme na polovicu a odkôstkujeme.
- Marhule nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca.
- Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
- Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 10 minút.
- Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
- Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.
3. Broskyňová marmeláda bez chémie
Broskyne sú šťavnaté a sladké ovocie, z ktorého sa dá uvariť lahodná marmeláda. Na výrobu broskyňovej marmelády bez chémie budete potrebovať:
- 1 kg broskýň
- 350 g cukru
- 1 balíček pektínu 1:1
Postup:
- Broskyne umyjeme, rozkrojíme na polovicu a odkôstkujeme.
- Broskyne nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca.
- Pridáme cukor a pektín a dôkladne premiešame.
- Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme 5 minút.
- Horúcu marmeládu nalejeme do sterilných pohárov a ihneď ich uzavrieme.
- Poháre s marmeládou otočíme dnom nahor a necháme vychladnúť.